0

Of je nou net afgestudeerd bent en je je voor het eerst op de arbeidsmarkt begeeft, of dat je na een jarenlang dienstverband toe bent aan een nieuwe uitdaging; we krijgen allemaal zo nu en dan te maken met sollicitaties. We kennen allemaal de horrorverhalen van personen die tientallen (of honderden!) sollicitatiebrieven sturen, af en toe uitgenodigd worden maar geen baan weten te krijgen. Dit scenario hoeft niet de jouwe te zijn als je deze vijf tips opvolgt die jouw kansen op de arbeidsmarkt aanzienlijk vergroten!

Schrijf een CV dat opvalt
Vaak ben je één van de vele die op een bepaalde functie solliciteert, het is daarom belangrijk om op te vallen. Je curriculum vitae kan hierbij helpen, een opvallend CV zorgt ervoor dat je onthouden wordt. Het is hier wel van belang dat de lay-out van je CV overeenkomt met de branche waarin je gaat werken. Zo is een heel creatief CV een uitstekende keuze in de creatieve sector, maar minder in financiële sector. Net als bij de motivatiebrief geldt dat als je moeite hebt met het vlot schrijven, je altijd iemand om hulp kan vragen. Mensen zijn vaker bereid te helpen dan je denkt. Voor meer tips omtrent je CV kan je ook ons artikel met 8 tips voor een optimaal curriculum vitae eens lezen.

Zelfanalyse
Voorkom dat je met je bek vol tanden komt te staan wanneer er wordt gevraagd wat je sterke of zwakke punten zijn. Maak samen met iemand anders een lijst met vragen die je kan verwachten en bereid je hierop voor. Ga met iemand, bij voorkeur iemand die je goed kent, na wat je sterke en zwakke punten zijn. Een voorbeeld van iemand die je hierbij goed kan helpen is een medestudent of een (oud) collega. Vaak zien wij onze eigen sterke en zwakke punten niet hetzelfde als iemand anders. Een goed idee is om voor een sollicitatiegesprek een SWOT-analyse te maken.

Bereid je voor
Niks is gênanter dan wanneer je op een sollicitatiegesprek bent en de ander je dingen vraagt over de organisatie maar je jezelf niet goed genoeg verdiept hebt. Lees voorafgaande aan het sollicitatiegesprek zoveel mogelijk over de organisatie. Begin hier met hun eigen website, wat doen ze? Wat zijn hun ambities en wat kan jouw rol daarin zijn? Andere goede bronnen zijn nieuwswebsites, social media of vrienden en kennissen. Op deze manier krijg je informatie over de reputatie die het bedrijf heeft onder klanten en anderen.

Creëer een ijzersterke eerste indruk
Een eerste indruk maak je binnen een minuut en is van cruciaal belang, so make it count! Om een sterke eerste indruk achter te laten moet je weten dat deze uit een aantal verschillende onderdelen is opgebouwd. Dit begint met een handdruk, een stevige handdruk straalt zelfvertrouwen uit terwijl een slap handje juist onzekerheid uitstraalt. Maak oogcontact tijdens het handen schudden en zet een glimlach op. Meer dan de helft van de eerste indruk wordt niet bepaald door wat je zegt, maar door je lichaamshouding. Het mag overbodig zijn, maar zorg ervoor dat je er fris uitziet en je kleding afgestemd is op het soort bedrijf.

Deze tips helpen je om zelfverzekerd je sollicitatie in te gaan en wie weet word jij aangenomen bij jouw droombaan!